maanantai 8. maaliskuuta 2010

Töppöset


Olkoon vaan lunta ja pakkasta, ainakin jalat pysyvät nyt lämpiminä.

Tossut oli hyvin helppo ja nopea virkata. Käytin koukulle nro 4 sopivia keränloppuja. Erinomainen jämälankatyö tämäkin, vaikka joka raidan voisi tehdä eri värillä.

Ohjeen löysin Jokanaisen käsityökurssilta. Tämä neule- ja virkkauskurssi on vuodelta 1978, ja ostin sen kirpputorilta kahdella eurolla. Halvaksi tulee tämä kurssi!

Etsin kirppareilta etenkin näitä 70-luvun ohjeita, tyyli oli silloin niin iloinen.

Tässäkin kansiossa on aika monta käyttökelpoista ideaa. Ainakin virkatut sormikkaat kiinnostaisivat. En olekaan aiemmin hoksannut, että sormikkaatkin voisi virkata. Nuo päärynä- ja perhossukat ovat myös hauskat ja keväiset.

19 kommenttia:

 1. Ihanaa väri iloittelua. Sitä kaipaa aina tässä vaiheessa kevättä.
  Tossut onnistuivat kauniisti. Hain tänään kirjastosta jämälanka kirja (vihdoin ja viimein) ja kädet syyhyävät päästä tekemään :)

  VastaaPoista
 2. Voi ei mikä muistutus! Minullakin on noita vanhoja ohjeita katseltuna, vaan eipä ole ehtinyt tekemään. Hyvä että täällä edes saadaan kauniit töppöset aikaan.

  VastaaPoista
 3. Onpa söpö malli ja ihanat värit.

  Hienoa kun löydät noita vanhoja lehtiä ja ohjeita. Perhossukat on kauniit.

  VastaaPoista
 4. Tosi kauniit tossut! Täällä ilmoittautuu myös yksi jämälankaprojekteihin hurahtanut.

  VastaaPoista
 5. Mahdottoman söpöt nuo tossut!

  VastaaPoista
 6. Hienot töppöset. Minulla on langat töppösiä varten valmiina, ohje Garnstudiosta. En vain ole saanut aikaiseksi. Saman sarjan kirjontakurssi löytyy hyllystä, tosin siitä osa välilehdistä puuttuu.

  VastaaPoista
 7. Oi, haluan myös tuolle kurssille!

  Olen aloittanut jämälangoista eroon -projektin, sillä niitä lankanyssyköitä löytyy (kuulemma, sanoo mies) vähän liian monen kaapin hyllyiltä.

  Tein ystävän vauvalle peiton tilkuista, mutta paaaljon muutakin täytyy vielä keksiä. Ehkä töppöset!

  VastaaPoista
 8. Kivat töppöset tosiaan. Inhoan sinistä yli kaiken, mutta tuossa yhdistelmässä näyttää aika herkulta. Mä taas olen hurahtanut 70-luvun lankoihin. Tykkään niin etiketeistä etten raaski käyttää, ei kovin fiksu hurahdus siis :P

  VastaaPoista
 9. IHANAT ♥ Onko tossut virkattu ensin pöyriönä ja sitten levynä kantapäähän? Ja onko kantapäässä sauma?

  VastaaPoista
 10. Hienot raitaiset menomonot!

  Virkatut sormikkaat kuulostaa haastavilta, mutta ehdottomasti kokeiltavan arvoisilta.Löysit todella inspiroivan kurssin.

  VastaaPoista
 11. Mä oon kans hamstrannut 60-70- ja ihan 80-luvun alkupuolen käsityökirjoja hyllyilleni. Niiden ohjeissa on sitä jotakin!

  Mä tykästyin kans ensi katsomalta noihin sukkiin ja pyöreät patalaput näytti kans oikein kivoilta.

  VastaaPoista
 12. Mulla on myös tuo kansio, sain sen eurolla. :) Saman sarjan Kirjailen ja värjään-kansio löytyy myös, sekin maksoi euron. Viime kesänän näin torilla kirppispöydässä jonkin muun osan samaan sarjaan, kansion väri taisi olla sininen. Harmittaa, kun en mennyt katsomaan lähemmin ja kyselemään hintaa; kiireissäni vaan pyyhälsin etäältä ohi.

  Olen myös kerännyt vanhoja käsityökirjoja ja -lehtiä juuri tuolta ajalta, joitain vanhempiakin löytyy. 80-luvun alun ohjeet vielä menettelee, mutta siitä eteenpäin alkaa mennä värit ja mallit vähän överiksi. Kivoja mallineuleita ja ideoita voi toki niistäkin löytää, jos osaa katsoa vähän eri kantilta. :)

  VastaaPoista
 13. Tossut on suloset ja värikkäät! Tykkään kanssa vanhoista käsityökirjoista, niissä on niin paljon "iloisempia" ohjeita. Tosin viime aikoinakin on ilmestynyt kivoja jälanka-, yms. kirjoja :)

  VastaaPoista
 14. Solen, totta, etenkin tähän aikaan vuodesta värit houkuttelevat. Odotan sitä aikaa kun niitä alkaa ilmestyä uloskin. Kiva kun sait jämälankakirjan! Siinä riittää tutkittavaa ja ihasteltavaa.

  Jokke, kyllä sinäkin vielä varmasti kerkeät :) Nämä töppöset oli tosi nopeat tehdä, oiskohan mennyt suunnilleen pari iltaa vaan...

  Luminen, kiitos :) Ihan tarkoituksella valitsin nyt sinisiä sävyjä. Turhan usein olen jämähtänyt punaiseen. Mieluisimpia löytöjä nämä käsityöjutut kyllä kirppiksiltä mulle on. Aina niitä silloin tällöin mummojen pöydissä näkyy.

  Annukka, kiitos! Jämälankaprojektit ovat kyllä ihan oma inspiroiva juttunsa. Ihan heti ei taida oma jämävarastoni loppua, joten niitä projekteja täällä tullaan aika useasti näkemään :)

  Merja, kiitos :) On myös tosi mukavat ja lämpimät.

  Heidi-Helmiina, kiitos! Kirjontakurssi kuulostaa mielenkiintoiselta. Tämän tapaisiin töppösiin löytyykin varmasti hyvin ohjeita, on niin simppeli perusmalli.

  Hertta, tämä vaikuttaa kyllä hyödylliseltä kurssilta :) Olen jonkun verran käynyt käsityö/askartelukursseilla työväenopistolla ym., kerran olin jopa virkkauskurssilla. Osa kursseista on ollut oikein kivoja, mutta olen huomannut että mieluiten opiskelen käsitöitä kuitenkin omaan tahtiini ja yksin. Onnistuu oikein hyvin tällaisten hyvien oppaiden ja kirjojen avulla.
  Tekemäsi tilkkupeitto on varmasti ihana!

  Kummitustalon Stella, sininen on minullekin vieraampi väri, yleensä pitäydyn punaisessa. Nyt olen ajatellut vähän opetella muidenkin värien käyttöä kuin punaisen. Tykkään yhdistää siniseen liilaa, turkoosia ja vihreää, silloin sininen näyttää iloisemmalta :) Minullakin on pari lankalöytöä 70-luvulta, ja etiketit olivat silloin kyllä hienoja!

  Kirsikka, kiitos :) Justiinsa noin on virkattu, ja pelkkiä pylväitä vaan. Tossun aukkoon virkkasin tosin kiinteitä silmukoita enkä pylväitä niin kuin ohje neuvoi. Hyvin helppo ohje tosiaankin, ja varmasti helppo tehdä pienempään tai isompaan kokoon.

  Merruli, kiitos :) Pitää vaan varoa ettei liukastu. Ohje ehdotti että tossujen pohjaan voisi ommella nahkapohjat, mutta tykkään itse enemmän tällaisina. Ihan uteliaisuudesta täytyy kyllä kokeilla osaisinko virkata sormikkaat. Virkattuihin pitsihansikkaisiin olen nähnyt moniakin ohjeita, mutta en koskaan ennen tällaisiin virkattuihin ulkoilusormikkaisiin.

  Sirisan, joo, vanhat ohjeet ovat kyllä ihania, ja juuri noista ajanjaksoista mitkä mainitsit tykkään minäkin. 90-luvun jutut näyttääkin sitten usein vähän kömpelöiltä :) Silloin oli sellainen iso ja leveä muoti. Ehkä sekin alkaa joskus taas miellyttää. Mutta 70-luku on tosiaan se mieluisin. Sellaista kivaa kodikkuutta ja lämminhenkisyyttä sen ajan ohjeissa. Tuntuu että silloin erityisesti virkkaus oli suosittua, ohjeita on paljon.

  Nzqu, oho, eurolla! Täytyy yrittää metsästää muitakin tämän sarjan kursseja. On niin selkeät ja hyvät ohjeet tässäkin. Samaa mieltä olen kanssasi ohjeista, 80-luvun alkupuoli on kiva, mutta sitten ei enää niinkään :) Tietysti tosiaan jotkut ajattomat jutut (kirjoneuleet esim.) näkyy lehdissä ja kirjoissa joka vuosikymmenellä.

  VastaaPoista
 15. Teija, kiitos :) Totta, viime vuosina on ilmestynyt monta kivaa kotimaista käsityökirjaa. Kiva että käsityöt on muotia, lankakauppojakin alkaa olla aika kivasti nykyään.

  VastaaPoista
 16. Hei! Mä kans vierastan sinistä, enkä ole ikinä ostanut sinistä lankaa, mutta nuo tossut ovat tosi kauniit! Hauskaa sekin, että itse tein juuri uuden postauksen omista virkatuista tossuistani! Niiden ohje on Dropsista. Mä luulen, että mun pitää laittaa näihin nahkapohjat jossain vaiheessa.. Toisaalta meillä ei kyllä ole ollenkaan portaita (joissa hengenvaaralliset), mutta sitä vastoin poitkä käyävä, jossa voi liukua nopeasti eteenpäin... : )
  Hyvä löytö tuo kansio!!

  VastaaPoista
 17. Nuo 70-luvun värit ja kuvat näyttävät niin kotoisilta! Tulee lapsuus mieleen. Äidilläni on kaikenlaisia ohjeita 70-luvulta. Täytyy penkoa ne läpi.

  Kauniit tossut. Ihanat värit! =)

  VastaaPoista
 18. Nätit tossut. Ostin Tallinassa samantapaiset yhdeltä mummolta, vasta jälkikäteen tajusin maksaneeni niistä 50 senttiä. Olisi pitänyt antaa mummulle enemmän.

  VastaaPoista
 19. Maijanmaja, kivat tossut olit tehnyt! Pitkään aikaan en oikein ollutkaan löytänyt mitään mainittavaa kirppikseltä, mutta nyt vihdoin oli onnea.

  Nonna, itse en kauheasti muista 70-luvusta, oon syntynyt -76. Enemmän kuitenkin miellyttää kuin 80-luku :)

  Matroskin, oho, olipa halvat tossut. Tallinnan käsityötarjontaa olisi kyllä mielenkiintoista mennä tutkimaan.

  VastaaPoista