lauantai 8. toukokuuta 2010

Väripadassa
Kevään valo, kevään värit, niihin ei kyllästy millään.

Haaveilen välillä että asuisimme metsän reunassa. Onneksi metsä on kuitenkin aika lähellä nytkin, pienen pyörämatkan päässä.Lainasin kirjastosta pari kirjaa luonnonväreillä värjäämisestä. Aihe on minulle ihan uusi, vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta harrastukselta. Etenkin tuo Anna-Karoliina Tetrin Luonnonvärjäys-kirja tuntuu innostavalta.

Monenlaista voisi värjäillä itse: lankoja, kankaita, paperia, puuhelmiä... Lankojen värjäys houkuttaisi nyt eniten. Opin että kaikista kasveista ja sienistä lähtee jonkun verran väriä. Enpä ole tullut ennen ajatelleeksi että vaikkapa puunkuorta, käpyjä, havuja ja kääpiäkin voidaan käyttää värjäykseen. Tietysti kasvien keräämisessä täytyy kunnioittaa luontoa ja pitää mielessä jokamiehenoikeudet.

On jännittävää että joistakin kasveista saadaan useita eri värejä kasvin eri osista. Esimerkiksi tuomen kuoresta saadaan vaaleanruskeaa väriä, lehdistä kellertävän vihreää ja marjoista lilaa. Toisaalta väriaine voi sijaita vain yhdessä osassa kasvia, esimerkiksi juurissa. Ja aina värjäyksen lopputulos ei ole samanvärinen kuin kasvi. Haavankeltajäkälä ei värjää keltaiseksi vaan vaaleanpunaiseksi tai vaaleansiniseksi, riippuen käsittelytavasta.

Olisihan se varmasti elämys: keräillä ensin kasveja kauniina kesäaamuna, sitten laittaa väripata järven rannalle kiehumaan. Käännellä lankoja padassa ja ihailla välillä maisemaa.


Pienten lankaerien värjääminen ihan kaupunkikeittiön sähköliedelläkin onnistuu. Luin kyllä että kaikki värjäysmenetelmät eivät sovi sisätiloihin, osaan liittyy sen verran väkeviä hajuja ja höyryjä.

Opin myös että lankojen värjäämisessä tarvitaan muitakin aineita kuin kasvinosia. Erilaiset puretusaineet eli kiinnitysaineet auttavat väriä kiinnittymään kuituun. Nuo kemikaalit tuntuvatkin vähän hankalalta asialta. Monet niistä kun vaikuttavat olevan melkoisen väkeviä aineita.

Aikaa vievää puuhaa tämä luonnonväreillä värjäily tietysti myös on. Tarvitaan liotusta, kuivatusta, pitkää keittämistä... Toisaalta nimenomaan hitaus tässä kiehtoisikin. Ja ihania värejä kasveista kyllä irtoaa, pehmeitä, kauniita sävyjä. Eri värisävyt sopivat hienosti yhteen.

Parasta ja helpointa olisi tietysti jos pääsisi kunnon langanvärjäyskurssille. Ehkäpä joskus tulee tilaisuus.

Kerran löysin kirpputorilta pienen pussin jonkun itse värjäämiä lankoja. Virkkasin niistä kukkia, jotka olinkin jo melkein ehtinyt unohtaa. Täytyy joskus kiinnittää ne pipoon tai huiviin.

*******************
P.s. Jos sinulla on kokemusta jostakin helposta lankojen luonnonvärjäysmenetelmästä, jostakin joka onnistui hyvin ihan kotioloissakin sähköliedellä, niin olisi kiva kuulla siitä :) Tai kokemuksista luonnonväreistä yleensäkin.

24 kommenttia:

 1. Verkarannassa on taas tänä kesänä kaksiosainen luonnonvärjäyskurssi. En nyt muista onko johdanto-osuus jo ollut, mutta itse liemien tekoon ehtisit vielä, koska osuus on muistaakseni elokuussa. Olen ollut kyseisellä kurssilla pari vuotta sitten ja kurssi oli antoisa.

  Raparperin lehdillä ja varsilla värjäämiseen ei tarvitse välttämättä edes puretusainetta, joten siitä kannattaa aloittaa ja tuoksukin on lähinnä raparperikiisseliä.

  VastaaPoista
 2. Olen itsekin värjäillyt lankoja kesällä ja silloin ulkona. Siellä se onnistuu mutta tulin siihen tulokseen että tekniikka on pidemmän päälle työlästä eikä niin terveellistä. Tyydyin sitten ammattitekijöiden värjäämiseen, joilla on kunnon tuuletukset ja jotka "tykkäävät" milligrammamittauksista sillä sitäkin se on ja ei sovinne minulle.

  VastaaPoista
 3. Minuakin tuo kiinnostaisi hirmuisesti ja samaa olen ajatellut, että kurssia tarvittais. Olisi hienoa joskus kokeilla, mutta yksin tuskin siihen ryhdyn.

  VastaaPoista
 4. Luin juuri sipulinkuorilla värjäämisestä www.heles-inki.vuodatus.net ja www.varikeskus.com ainakin kurssittaa ja myy materiaalia.

  VastaaPoista
 5. Viime kesänä värjäilin lankoja itsekseni, ulkona kylläkin. Raparperin ja sipuli lisäksi voisin suositella koivunlehtiä sisätiloissa värjäämiseen. Raparperia voi käyttää luontaisena puretusaineena ja alunan kanssa on turvallista touhuta. Raparperi tosin muuttaa sävyä hiukan. Kasveilla värjäys on tosi hauskaa eikä koskaan tiedä mitä padasta loppujen lopuksi nousee. Työlästähän se on, paras hyötysuhde on kyllä ehdottomasti kurssilla: itse sain sieltä 1,3 kg lankaa ja 31 eri sävyä!

  VastaaPoista
 6. jos haluat käydä kurkkaamassa, niin blogistani löytyy kuvat sipulinkuorilla, punakaalilla, havuilla, teellä ja punajuurilla värjäämistäni villalangoista :). talviaikaan ei ollut kovin paljoa valinnanvaraa eri materiaaleissa, mutta jospa kesällä tulisi kokeiltua monia muita!

  värjääminen on ihan yllättävän helppoa! aikaa se vie, mutta samalla odottaessa voi toki puuhastella muuta :). käytin puretukseen alunaa, sitä saa apteekista. haluaisitko tarkemmat ohjeet? :)

  VastaaPoista
 7. Hei, kiitos näistä vinkeistä, lisääkin otetaan mielellään vastaan :) Näitä on mukava kaikkien asiasta kiinnostuneiden lueskella.

  Merruli, olipa kiva että kerroit tuosta Verkarannan kurssista :) Katsoin että infoilta ja ilmoittautuminen olisi 19.5. klo 18-19.30. Vaikuttaa kyllä kiinnostavalta! Verkarannassa on paljon hyviä kursseja, ja miljöökin on niin mukava. Raparperia täytyy kokeilla.

  Asta, milligrammamittaus ei minuakaan kauheasti innosta... Mutta lopputulos olisi niin houkutteleva, että ehkä sen jaksaisi, ainakin kokeilla.

  Satu, niinpä, minustakin tämä homma olisi parasta aloittaa kurssilla. On kuitenkin sen verran hidasta ja tilaakin vaativaa.

  Jokke, kiitos linkeistä! Sipulikin olisi kiinnostava, kuoria keräämään sitten vaan...

  Vilttitossu Ryysynen, olipa upea tuo lankasaalis kurssilta! Yllätyksellisyys onkin varmasti yksi hauskimmista asioista tässä puuhassa. Koivunlehdetkin kuulostavat kivoilta.

  Taitava tyttö, täytyypä tulla kurkkaamaan lankojasi! Punakaali, punajuuret, tee... Hauskaa että ihan tavallisia keittiönkaapistakin löytyviä juttuja voi käyttää. Jos ehdit ja haluat, kirjoita vaan tarkempiakin ohjeita tuosta alunasta :)

  VastaaPoista
 8. Minäkin kannustan kokeilemaan keittiövärjäyskokeilijuja! Oma suosikkini on punasipulinkuoren vihreä... tai sitten lupiinin vihreä. Kummastakin värikokeilusta olen neulonut villatakin. Käyhän katsomassa...

  VastaaPoista
 9. Hi there!
  I really like your blog eventhough I don't understand much of what you write. I enjoy your pictures:)
  Regards Puk

  VastaaPoista
 10. Hei, kurkistapa tänne: http://eijankudonta.blogspot.com/

  Eijalla voisi olla monenmoista vinkkiä.

  VastaaPoista
 11. Ihania nuo virkatut kukkaset. Minuakin kiinnostaisi semmoinen "kotikeittiövärjäys".

  VastaaPoista
 12. tämmöisellä ohjeella värjäsin ja helppoa oli :)

  1. lanka vyyhdeille. punnitaan kuivana. kastellaan.

  2. mitataan langan painosta 12 % alunaa. sekoitetaan aluna tilkkaan kuumaa vettä.

  3. 6 l vettä per 100 g lankaa. aluna ja langat veteen kattilaan. annetaan olla 1h melkein kiehuvana.

  4. samaan aikaan toiseen kattilaan kasvit veteen ja 1h melkein kiehuvana. tässäkin sama suhde kuin langoissa ja vedessä, eli 6 l vettä per 100 g kasveja.

  5. kasvit siivilällä pois vedestä.

  6. langat alunavedestä väriveteen. 1h melkein kiehuvana.

  7. huuhdotaan.

  8. annetaan lankojen kuivua.

  9. nautiskellaan ihanan värisistä langoista :)


  sipulinkuoria kannattaa käydä kysymässä ruokakaupoista jos ei malta odotella, että omasta keittiöstä kertyy tarpeeksi ;).
  ja jos värjää kahvilla tai irtoteellä, niin kannattaa ostaa sellasia pitkulaisia "pusseja", jotka taitaa olla tarkotettu irtoteelle. helpottaa kovasti siinä vaiheessa, kun kattilasta pitää ottaa purut pois ennen lankojen sinne laittamista :).

  ja kuten tuija jo mainitsi, punasipulinkuorilla saa ihanaa vihreää! :)

  VastaaPoista
 13. Ihania kuvia ja tuo kasvivärjäysk yllä kuulostaa houkuttelevalta. Itse en varmaan saisi aikaiseksi, mutta kasvivärjäyskurssille olisi kiva joskus mennä. Löysin muuten vähän aika sitten linkin yrityksen sivuille joka valmistaa ympärisötystävällsisiä värejä värjäykseen ja kankaanpainantaan: www.tetridesign.com.

  VastaaPoista
 14. keväisen kaunista sinulla täällä!
  raikkaita tuulia ja aurinkoista jatkoa!

  VastaaPoista
 15. Hei! tikkunuottasilla.blogspot.com -blogissa on ollut monta postausta kasvivärjäyksestä. Ei ihan viime vuoden aikana, mutta vanhemmissa postauksissa paljonkin.
  Varmasti tosi ihanaa touhua!

  VastaaPoista
 16. Mullakin oli joskus tuo Luonnonvärjäys lainassa kirjastosta. Siinä oli ihania värejä saatu aikaan. Mielenkiintoa olisi minullakin tuohon. Tuntuis ehkä vähän noitamaiselta tuommonen liemien keittely :)

  Joskus muinoin koulussa kemiantunnilla värjättiin lankaa sipulinkuorilla. Muistan että tuli kauniita sävyjä. Siitä miten se värjäys tehtiin, en kyllä muista mitään... Mutta täällähän on kommenteissa mielenkiintoisia vinkkejä.

  VastaaPoista
 17. Sattuipa hauskasti, juuri kirjoitin kotivärjäyksestä (sipuli), ja piakkoin on suunnitteilla jatkoa (avokado, voikukanjuuri).

  VastaaPoista
 18. Kasvivärjäys on kivaa! Kerran kesällä teimme pihalle nuotion ja siinä isossa kattilassa värjäsimme lankoja. Kannattaa kokeille jos on vain mahdollisuus.

  VastaaPoista
 19. Tuija, nuo värit ovatkin varmasti kauniita! Olisin tullut katsomaan villatakkejasi, mutta blogiisi ei ollut linkkiä kommentissasi... Jos vielä luet tämän niin voit laittaa osoitteen :)

  PUK, thank you :) :)

  Reetta, kiitos vinkistä ja linkistä! Kävin jo vähän kurkkaamassa, ja olikin kyllä upeita värjäilyjä.

  Outi, kiitos! Nuo kukat on virkattu erään vanhan, 70-luvun kirjan ohjeen mukaan. Siitä kirjasta lisää varmaan joskus :)

  Taitava tyttö, KIITOS ohjeesta! Vaikuttaa selkeältä hommalta, varmasti kokeilen. Viimeistään kesälomalla voisi olla aikaa.

  Kirsikka, kiitos linkistä :) Tuo uudempi värjäyskirja onkin näköjään juuri tuon yrityksen julkaisuja.

  Ritva, kiitos samoin :)

  Maijanmaja, kiitos linkistä sinullekin :) Täytyypä käydä tutkimassa. Netistä ja blogeista löytyykin mukavan paljon tietoa tästä(kin) aiheesta.

  Luminen, varmasti olisi kyllä mukavaa hämmentää tällaisia patoja, ja mukavan noitamaista tosiaan :) Täytyy viimeistään kesän aikana oikeasti kokeilla. Laitan sitten varmasti raporttia tännekin, että millaista oli :)

  Juuli, kuulostaa mielenkiintoiselta! Tulen pian kurkkaamaan :)

  Solen, täytyy ehdottomasti kokeilla, luulenpa että ensin pienimuotoisesti omassa keittiössä... Täytyy nyt ensimmäiseksi metsästää jostain iso kattila värjäyshommia varten.

  VastaaPoista
 20. ole hyvä ;).
  jään innolla odottelemaan värjäyskokeilujesi tuotoksista juttuja!

  VastaaPoista
 21. Paljon vinkkejä olet saanutkin, mutta en huomannut oliko linkkiä Riihivillan sivuille?
  Siellä Leena kirjoittanut toooooosi paljon kasvivärjäyksestä (tosin valta osa vähän "tujumpia" aineita) mutta itse oon noita sivuja lukenu monesti ja joskus jopa Leenalta neuvoa kysynyt. Suosittelen =)

  VastaaPoista
 22. Voi ei...
  Yritin linkittää blogini mutta nämä taidot ovat niiin vajavaiset. Siis http://tuija.vuodatus.net
  Tervetuloa vieraisille!

  VastaaPoista
 23. Olen värjännyt paljon lankoja ja kuuluin joskun Väräjäri-kiltaan, eli sitten kun/jos hurahdat hommaan, niin sieltä löytyy paljon tietoa ja uusia ystäviä

  VastaaPoista
 24. Kiitos linkeistä ja vinkeistä kaikille :)

  VastaaPoista