tiistai 12. kesäkuuta 2012

Raparperi


Sain tuliaiseksi muutaman raparperin varren, mieluinen tuliainen kerrostalon asukille. Etsiskelin netistä raparperipiirakan ohjeita, ja Lounatuulia-blogista löytyi hyvältä vaikuttava ohje. Ohje on kuulemma peräisin Hämeenkyrön Maisemakahvilan emännältä, mies muistikin syöneensä kyseisessä kahvilassa vuosia sitten oikein hyvää mustikkapiirakkaa. Hyvää oli tämä raparperipiirakkakin, rahkatäyte tekee piirakasta ihanan mehevää. Laitoin piirakkaan hieman vähemmän raparperia kuin ohjeessa käskettiin, olisin kyllä voinut laittaa koko määränkin. Raparperi mehustuu ja pehmenee uunissa niin paljon. Tämä ohje on siitäkin kiva, että raparperin sijasta voi käyttää mitä vain marjoja tai vaikka omenaakin.

Piirakan ohje löytyy täältä.

14 kommenttia:

  1. Kivaa, kiitos ohjeesta. Minä olen periaatteessa innokas leipuri, vaikkakin laiska. Voikos noin nyt sanoa...en ole tämän tyyppistä kokeillut, joten nyt voisin kyllä tehdä tällä reseptillä kesän ensimmäisen raparperipiirakan.

    On muuten tosi iloisen oloisia kuvia, niissä on kesä.

    VastaaPoista
  2. Onpas hyvännäköstä piirakkaa, kiitos ohjevinkistä! Pihalta löytyy näet raparperia tarpeeksi vaikka isommallekin kylälle :D

    VastaaPoista
  3. Raparperi on ihanaa! Ja kyllä, kerrostalossa asuessa sitä oppii melkeinpä yliarvostamaan - maalla käydessä ihmettelen, miksei kaikki penkit ja penkereet voisi kasvaa raparperia!

    VastaaPoista
  4. Niin ihanat värit noissa kuvissa!
    Kiva tuo pilkullinen liina :) Täässä yksi pitkään kerrostalossa asunnut, ymmärrän kuinka kaikista luonnon antimista on niin kiitollinen!

    VastaaPoista
  5. Kiitos ohjevinkistä! Täytyykin seuraavaksi kokeilla tätä. Just eilen viimeksi hain varsia palstalta ja niistä ajattelin tehdä hilloa. Jos kerrankin saisin sen aikaiseksi. Piirakkaan kun on jotenkin aina mieluisampi ryhtyä.. ;)

    VastaaPoista
  6. Kiitos teille :) Niinpä, raparperia ei voi oikein ikkunalaudalla kasvattaa, mutta onneksi sitä aina jostain löytyy... Torillakin näkyi eilen olevan.

    Tämä piirakka on hyvää etenkin kylmänä! Sopii siis oikein hyvin vierastarjottavaksikin, tulee iso satsi ja voi tehdä edellisenä päivänä jo. Aion kokeilla tätä ohjetta myös mustikoilla ja vadelmilla sitten vähän myöhemmin kesällä.

    VastaaPoista
  7. Raparperi on ihana herkku. Taisin maistella samantapaista rahkapiirakkaa viime viikolla.

    Katselin sinun tekemiä kissaa ja pupua. Kylläpä ovat mukavia :) Mullakin on ollut mielessä tehdä neulottu pehmoeläin (kissa), mutta se on haaveiluasteella vielä.

    VastaaPoista
  8. Täytynee kokeilla ohjetta. Meillä ihan valtavat raparperipuskat. Pitänyt heittää jo kompostiinkin lehtiä, kun varjostavat kasvimaata.

    VastaaPoista
  9. Tämä on TOSI HYVÄ ohje! Helppo ja maukas - kannattaa kokeilla!! Löysin jo viime vuonna netistä ja ihastuin...

    VastaaPoista
  10. Kokeilin piirakkaa raparperilla ja punaisilla viinimarjoilla, joita vielä pakastimen pohjalta löysin. Molemmat sopii tosi hyvin. Mielestäni tässä ohjeessa on niin paljon sokeria, että vähän happamampi marja sopii parhaiten. No raparperihan ei ole marja, mutta onko se hedelmäkään?

    VastaaPoista
  11. Luminen, kiitos :) Pehmoja on kyllä hauskaa suunnitella ja väkertää, ja kaikista hauskinta on nähdä minkä näköinen otus onkaan valmiina. Mukavia pehmo- ja muita väkerryshetkiä sinnekin :)

    Peppi, oi, sellaiset raparperipuskat kelpaisi mullekin :) Hassua että lapsena en erityisemmin välittänyt raparperista, mutta nyt on niin mukavaa herkutella.

    Minnamari, kiva kuulla! Tämä taitaa tosiaan olla suosittu ohje, ja tavallaan aika perinteinenkin murupäällisineen. Tuo rahkatäyte on mukava lisä!

    PiaS, kiitos vinkistä, happamuus sopii minustakin tähän hyvin. Minua vähän kyllä hirvitti sokerin ja voin määrä tässä ohjeessa, mutta ainahan niitä voi kokeilla vähentääkin. Toisaalta piirakka on sen verran tuhtia tavaraa, että ei sitä valtavia määriä kerrallaan oikein edes jaksa syödä.

    Mielenkiintoinen kysymys, Wikipedian mukaan raparperi on erittäin hapan vihannes :)

    VastaaPoista
  12. Kiitos vinkistä! Leivoin juuri ja piirakka oli normaalisti raparperipiirakkaa inhoavan miehenikin mielestä ehdottomasti maailman parasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, hieno juttu :) Tässä piirakassa raparperin maku ei olekaan kovin hallitseva, kun taikinaa ja muuta täytettä on niin paljon.

      Poista