maanantai 11. helmikuuta 2013

Koneilua
Minulla on uusi kaveri! Tai oikeastaan se on aika vanha, 80-luvulta kotoisin. Äitini ylimääräinen neulekone muutti meille, ja olen nyt vähitellen tehnyt tuttavuutta sen kanssa.


Tässä pari ensimmäistä harjoitustyötä, pipot joissa on sauma takana.

Kone on yksitasoinen paksulankakone, eli sillä voi neuloa puikkokoko 3:sta ylöspäin olevia lankoja. Paksuja ja pörröisiä, mahdollisuuksia on monia. Esim. Nalle-lanka käy siihen oikein hyvin, ja jopa hiukan ohuemmatkin. Koneella EI voi neuloa joustinta, ainaoikeaa tai pyöröneuletta. Sileä neule syntyy kuitenkin hujauksessa. Koneella voi väkertää myös erilaisia kuvio-, pitsi-, palmikko- ja kirjoneuleita. Joustimenkin voi korvata ns. valejoustimella, jolloin koneessa käytetään vain joka toista neulaa.

Oi voi, paljoa en vielä osaa, mutta innoissani olen tehnyt kokeiluja. Sain tietysti äidiltä paljon hyviä vinkkejä. Hän on tehnyt aikanaan varmaan satoja paitoja neulekoneella ja neuloo edelleen innokkaasti ohutlankakoneellaan.
 

Ohjekirjastakin on iso apu. Kirja on japanilaiseen tyyliin oikein selkeä. Vanhoista käsityölehdistä löytyy myös hyviä ohjeita, ja kirjastossakin oli muutama hyödyllinen opus. 70-80-luvullahan neulekoneet olivat iso villitys.

On kyllä mielenkiintoista astua taas ihan uudenlaiseen käsityömaailmaan. Koneella neulominen vaatii huolellisuutta ja hyviä hermoja, virheiden korjaaminen ei käy niin nopeasti kuin puikkoja heilutellessa. Kone  nopeuttaa työtä, mutta käsillekin riittää tässä paljon puuhaa. Lanka kieputetaan koneeseen käsin, kelkkaa liikutellaan edestakaisin neulojen yli ihan omin kätösin, saumat ja koristelu tehdään käsityönä... Työ pitää myös suunnitella tarkkaan etukäteen. Se on kuitenkin omalla tavallaan rentouttavaa. On mukavaa istua rauhassa koneella ja näpertää.

Neulekoneessa on hauskaa sekin, että se on vanha kunnon mekaaninen laite ja vankkaa tekoa. Ei tarvitse laittaa töpseliä seinään ja odotella että kone latailee jotain, vaan se on heti käyttövalmis.

Yksi vähän isompikin työ on koneella tekeillä, katsotaan onnistuuko... Siitä lisää myöhemmin!

28 kommenttia:

 1. Me tehtiin joskus koulussa paksulankakoneella ihan sileetä neulosta huopuvasta langasta ja pestiin neulos pesukoneessa. Tästä huopuneesta neuloksesta tehtiin kaikkea ihanaa töppösistä hattuihin ja liiveihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tuopa kuulostaakin hyvältä idealta :)

   Poista
 2. Vau, vahanko hienoa olis paasta neulekonetta kokeilemaan. Muistan etta kummitadillani niita oli kaksi ja ne ihmetytti kovasti minua. Han teki minulle niilla parikin paitaa, joista yksi edelleen kaytossa. Mielenkiinnolla jaan odottelemaan mita saat koneella aikaiseksi. :) Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukavaa viikkoa sinnekin :) Katsotaan tosiaan mitä kaikkea saan koneella aikaiseksi ja osaan, ideoita ainakin olisi jonoksi asti...

   Poista
 3. Upeeta! Mahtava juttu! Itse olen joskus kauan sitten opiskeluaikoina neulonut neulekoneella hameen ja villatakin ja muistan sen olleen jotenkin erityisen vaikeaa. Minua on kyllä jäänyt sen jälkeen kutkuttamaan että voisi joskus kokeilla uudelleen. Varmaan tapasi on hyvä, pikkuhiljaa paneutua asiaan ja tehdä vähän kerrallaan vativampia töitä. Ainakin tuo raitapipo näyttää tosi kauniilta, pidän väreistä paljon! Onnea matkaan uuden kaverin kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Koneella neulominen ei tosiaan ole samalla tapaa rentouttavaa kuin käsinneulonta, mutta oma viehätyksensä siinä on. Luulen että konetta tulee käytettyä ainakin sileiden yksiväristen kappaleiden tekoon, joita olisi paljon hitaampaa neuloa käsin...

   Poista
 4. Voi jee! Muistan, että kylällämme yhdellä käsityöläisnaisella oli moinen kone, kun olin pieni. Mitään muistikuvia ei tietenkään itse neulomisesta ole, mutta näillä päivin olisi kiva päästä viereen katsomaan, minkälaista rakettitiedettä se oikein onkaan! Jään siis odottelemaan lisäpäivityksiäsi aiheesta... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän laittaa koneilusta postauksia aina silloin tällöin :) Sileän yksivärisen neuleen tekeminen on ainakin koneella hyvin helppoa, sen kuin vaan vetelee kelkkaa edestakaisin. Täytyy pian kokeilla jotain haastavampiakin malleja... Palmikoita ja pitsiä ja sellaista!

   Poista
 5. Onnea uuden koneen omistajalle! Miullakin ois kytö saada oma, koulussa pääsi koneneulonnan makuun. Meillä oli tosin elektroniset koneet käytössä, ei tarvinnut itse lankaa kieputella vaan senkun paino menemään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olisikin mielenkiintoista kokeilla uudenaikaisempaakin konetta. Muistankin ne koneneulomukset blogissasi, kivoja olivat!

   Poista
 6. Hitsi, oon pitkään miettinyt, että en mä tähän neulekonejuttuun oikein innostu, mutta nyt sitten kuitenkin iski kateus. :D Ehkäpä jos sellainen joskus tulisi jossain käytettynä vastaan ja olisi oikeasti tilaa, jossa sitä pitää (=unelmien käsityönurkkaus), niin sellaisen voisin itselleni ottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, konetta on kivointa käyttää kun se voi olla koko ajan esillä. Mulla se mahtui juuri ja juuri makuuhuoneen nurkkaan pienelle pöydälle. Oikeasta työhuoneesta kyllä haaveilen :)

   Poista
 7. Ihana blogi! Paljon ja ihania kuvia! Tulen jatkossakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kiitos sinulle :) Ja tervetuloa vaan!

   Poista
 8. Ei vitsi miten siistiä! Onneksi olkoon uudesta kaverista!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Täytyy pian yrittää ehtiä jatkaa koneharjoituksia...

   Poista
 9. Mahtavaa! Innostuisin takuulla. (Rupesin jo miettimään, mistähän löytäisin tuommoisen koneen, huutonetistä?)

  Kivoja pipoja. Odotan mielenkiinnolla mitä teet seuraavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Huutonetistä vois näitä vanhoja löytääkin! Ja myydäänhän neulekoneita yhä ihan uusinakin. Äitinikin harkitsi uuden koneen hankintaa kun vanha temppuili. Sai kuitenkin vielä itse korjattua sen. Neulekoneilu on kyllä sellaista, että siihen uppoaa helposti, olisi kiva istua joskus vaikka koko päivä rauhassa koneella.... Sitä odotellessa :)

   Poista
 10. oi, tuo on kyllä mukavaa puuhaa! olen vähän haaveillut omasta koneesta, mutta tilanpuute taitaa olla hieman esteenä, hmm. mut ehkä vielä jonain päivänä löydän jostain sekä koneen että tilaa :). sukkia on kiva koneneuloa! ja oikeastaan kyllä ihan mitä vaan :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, minäkin haluaisin opetella tekemään sukat neulekoneella! Joissain blogeissa olenkin konesukkiin törmännyt, täytyy tutkia asiaa vielä... Tuossa koneeni opasvihkosessa ei valitettavasti ole ohjeita muihin vaatteisiin kuin perusvillapaitaan. Toiv. pääset koneilemaan sinäkin :)

   Poista
  2. minulla olisi sukkien ohje, haluaisitko sen? :)

   blogissani on sinulle blogihaaste :) ->
   http://taitavatytto.blogspot.fi/2013/02/blogihaaste.html

   Poista
  3. Ohje kiinnostaisi kyllä, kiitos sinulle :) Ja kiitos haasteestakin :)

   Poista
  4. voisin lähettää sen sinulle vaikkapa sähköpostitse ensi viikon aikana :). jos en muista, niin muistuttele ;)!

   Poista
  5. Hienoa :) Sähköpostios. löytyy profiilisivultani!

   Poista
 11. Neulekone kiinnostaa mua kans hirveästi, katsellut olen koulussa mutten itse saanut opetella ja se harmittaa. Ei ollenkaan niin yksinkertaista hommaa kun voisi kuvitella, sen huomasin. Siksi se niin kiehtookin. Innolla odotan lisää postauksia aiheesta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pääset joskus kokeilemaan koneilua! Juttuja aiheesta tulee varmasti lisää :)

   Poista