keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Nokkosia








Toukokuun viimeiset päivät ovat olleet touhukkaita ja tuntuneet jo ihan kesältä. Löydettiin vihdoin hyvä nokkospaikka ja paistettiin iso pino nokkoslättyjä. Nam!

Nokkossämpylöitäkin täytyy vielä testata. Ja ehkäpä myös nokkoskeittoa, mummilla oli tapana tehdä sitä kun olin pieni. Vuohenputki voisi olla mielenkiintoinen tuttavuus myös. Ja voikukan lehtiä voisi kokeilla salaattiin. Vai ovatkohan liian kitkeriä... Maitohorsmaa voi kuulemma syödä myös, mielenkiintoista. Sami Tallbergin Villiyrttikeittokirja on innostava opus, jos kasvien keruu kiinnostaa.

Oi ihana toukokuu, oikea hyvän mielen kesäkirja! Löydettiin se myös kirjastosta tv-sarjan muodossa, olipas hauskaa katsoa pitkästä aikaa.

27 kommenttia:

  1. Vuohenputki on ihanaa! Meillä syödään salaatissa ja piirakkana. Nokkossämpylöitä pitäisi itsekin leipoa, kunhan tulisi se sadepäivä että malttaisi... Onkohan nokkoskeitto vähän kuin pinaattikeitto? Voisi maistua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipominen on kyllä ihan parasta sadepäivän puuhaa :) Muistaakseni nokkoskeitto on aika pinaattikeiton tapaista. On kyllä tosi paljon aikaa siitä kun olen sitä viimeksi maistanut. Mutta täytyypä testata!

      Poista
  2. Esikoinen juuri tänään kyseli koska teen nokkoslettuja. Pitäisi siis joku päivä... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin lapset tykkäsivät! NIIN paljon parempia kuin kaupan pinaattilätyt...

      Poista
  3. Minä olin juuri ohjatulla luonnonyrttiretkellä ja nyt napostelen voikukan lehtiä ja kukkia koiran kanssa ulkoillessani :) Voikukan lehdet kannattaa kuulemma poimia nuorina versoina ja varjoisilla paikoilla kasvaneet maistuvat vähemmän kitkeriltä. Putkikasveista varoiteltiin aloittelijoita, koska osa niistä on myrkyllisiä ja lajeja voi olla vaikea erottaa toisistaan. Mutta tosi mielenkiintoista hommaa on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollainen retki/kurssi olisikin mielenkiintoinen. Putkikasvit tosiaan vähän arveluttavat. Hyviä vuohenputkipaikkoja voisi olla helpompi bongailla sitten vähän myöhemmin kesällä, kun ovat isompia ja helpommin tunnistettavissa. Onneksi nokkonen on sentään helppo tuntea :)

      Poista
  4. Oi ihana toukokuu on ihan ehdoton tv-sarjana! Katson aina kun se tulee uusintana:) Voi niitä tarjoiluja joita mamma väsää:)
    Meillä nokkonen on tyystin rikkaruohona, kasvaa vanhan kompostin paikalla eikä taida olla terveellisintä syödä silloin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut että kovin rehevistä paikoista nokkosta ei kannata kerätä, voi olla liikaa nitraattia. Kannattaa pysytellä myös kaukana autoteistä. Viime vuonna oli vaikeuksia löytää hyviä nokkosia, olivat aivan siitepölyn peitossa aina kun niitä etsiskelin...

      Mamma on ihan paras :)

      Poista
  5. Niin kauniita kuvia taas :) Meilläkin nokkosvillitys menossa (niitä löytyy pilvin pimein kunhan vaan takaovesta ulos kävelee), mies kokkaa mainiota nokkospestoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On kyllä mahtavaa kerätä terveellistä ruokaa ja ihan ilmaiseksi :)

      Poista
  6. Mmmmm, nokkoslettuja... Pitääkin tehdä viikonloppuna. :) Tänä keväänä/kesänä olemme tehneet vasta nokkospalleroita eli sellaisia krokettejen tapaisia.

    Ihania tunnelmakuvia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Pallerot kuulostavat mielenkiintoiselta! Pitäisikin oikein kunnolla etsiskellä kaikenlaisia nokkosreseptejä.

      Poista
  7. Kiehautin joskus voikukan nuppuja hiukan suolalla maustetussa vedessä. Olivat kuin pienen pieniä ruusukaaleja, hyvin miedon makuisia ja kävivät hyvin lisukkeesta. Pitäisipä taas kokeilla, mutta taitavat olla jo kaikki turhan komeasti kukassa tuolla takapihalla... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohan kuulostaakin mielenkiintoiselta, täytyykin kokeilla! Voikukkia on ainakin helppo löytää ja tunnistaa. Voikukkaseppele voisi olla meillä ohjelmassa seuraavaksi :)

      Poista
  8. Nokkoset on kyllä kevään parasta superfoodia! Vähän työlästä se keräys- ja valmistusosio, mutta palkitsee ahkeran. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Nokkonen on ihanaa. Minulla oli kerätessä turhan ohuet neulesormikkaat, tuntui vähän liian polttelevalta välillä. Seuraavalla kerralla täytyy ottaa vaikka kumihanskat.

      Poista
  9. Hei!
    Teen joka kevät nokkoskeiton pienistä nokkosenlehdistä. Mielestäni nyt nokkoset jo liian isoja siihen, ainakin etelä suomessa. Myös pienet voikukan lehdet ovat hyviä, ei liian kitkeriä. Parhaimpina siis nuorena ja pieninä nekin.
    Tanja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä :) Totta, kannattaa olla mahdollisimman varhain liikkeellä. Myöhemmin kesällä nokkosesta voi kuitenkin kerätä latvaosan pienempiä lehtiä. Ja voihan nokkosen ja vuohenputken satokautta jatkaa sitten niittämälläkin, jos niitä omasta pihasta löytyy.

      Poista
  10. ♥ minäkin rakastan nokkosia, ja taidanpa paistella nokkoslettuja seuraavaksi :) Sinulla on vallan ihanat kuvat!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle :) Nokkoslettuja täytyy tehdä kyllä itsekin pian uudestaan!

      Poista
  11. ihanan kesäisiä kuvia, kauniit värit

    VastaaPoista
  12. Nokkoset on maistunut meillekin tänä keväänä ja kesänä, tein juuri eilen nokkoskeittoa ja siitä tuli kyllä hyvää (vaikka itse sanonkin)! Täältähän saikin hyviä ideoita nokkosruokiin :)
    Olen kuullut, että jos voikukat peittää esim. jätesäkillä päiväksi tai pariksi ennen kuin kerää lehdet, eivät maistu niin kitkeriltä, mutta en ole itse kokeillut..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, varmasti kokeilemisen arvoinen vinkki! Voikukkia pitää kyllä testata, en ole niitä vielä kerennyt maistamaan...

      Poista
  13. Tuli ihan lapsuus mieleen, kun pappani teki nokkosista teetä. En oikein osaa käyttää mitään villejä kasveja. Voikukista ei kyllä olisi pulaa...

    Kuvissasi on kesä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin vasta tutustun villien kasvien maailmaan. Netistä tuntuu löytyvän paljon tietoa!

      Poista
  14. moi ootko kaun kerännyt nokosia .millaiset kumihanskat hankit. kivoja kuvia .

    VastaaPoista