keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Vuohenputkia


Taas lättyjä! Mies ja lapset kävivät mökillä ja toivat minulle ihania tuliaisia. Ison kimpun kukkia, vuohenputkia ja raparperiakin. Kyllä nyt kelpaa. Käytin taas Olgan ihania ohjeita, vuohenputkilättyjen ohje löytyy täältä. Taikinasta voi paistaa myös vohveleita. Piirakan ohje löytyy Emäntänä Olga -kirjasta. Olivat kyllä hirmu hyviä nämä molemmat vuohenputkiherkut. Vuohenputken maku on hyvin lempeä ja mieto. Joidenkin mielestä maku muistuttaa hiukan porkkanaa tai persiljaa, minusta maussa oli jotain purjomaista.

Tiesitkö, että villivihannesten keräämistä kutsutaan hortoiluksi? Horta on meidän omaa superfoodia, tarjolla aivan ilmaiseksi. Löysin aiheesta mielenkiintoisen sivuston täältä. Sivuston ylläpitäjät Raija ja Jouko Kivimetsä ovat hortoilun pioneereja jo 1990-luvulta. He ammentavat työhönsä innostusta Kreetan vuoristokylien mummojen ikivanhoista perinteistä. Raijan kansanparantajaukki on myös tärkeä esikuva. Sivustolla on muutamia reseptejäkin, vuohenputki-basilika-juustopiirakka vaikuttaa ainakin herkulliselta.

23 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat taas! Raparperivarkaisiin on itsekin kohta päästävä. Tuo vuohenputki maistuu nuorena voimakkaammalta, jos kerää nuppuisena ennenkuin lehdet ovat kunnolla auenneet. Minusta sen maku on erinomaisen raikas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vuohenputkikimpussani oli muutamia suloisia ja ryppyisiä, juuri auenneita pikkuisia vuohenputkia :) Vauhdilla kasvaa kyllä, niin kuin kaikki nyt!

   Poista
 2. Keskikesän kukkia sait. Helle on saanut aikaan sen, että kaikki kukkii yhtäaikaa. Kiva, kun linkitit noita reseptejä. Palaan niihin ajan kanssa. Kotipiha kun tarjoilee tuota vuohenputkea yltäkyllin, kai se vain johtuu asuinpaikasta täällä vuohenojalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeellistä kyllä tämä vihreys ja kaiken kukinta, eihän tässä itse meinaa pysyä perässä.... Täytyy pian mennä lähiniityllekin katsomaan, mitä sieltä löytyisi.

   Poista
 3. Sisko oli leiponut vuohenputkipiirakkaa tuosta Olgan kirjasta ja oli tosi hyvää (epäilyistäni huolimatta!) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, fetajuusto ja sipuli sopivat hyvin yhteen vuohenputkenkin kanssa :)

   Poista
 4. No eipa tulisi laitettua vuohenputkea lattyihin ihan noin vain. Kuulostaa kuitenkin hyvalta jos maku kerta osuu kohdalleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyviä ovat kyllä olleet nämä villivihannekset mitä olen ehtinyt testailemaan :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos! Kesä on kivaa ja inspiroivaa aikaa :)

   Poista
 6. Ihanat kesäkuvat - iloinen tuo henkari.... :)
  Nyt kyllä pitäis kokeilla vuohenputkipiirakkaa ja lettuja - putkea kun tunkee joka paikasta. taitaa olla se ylimääräinen "ilo" minkä on saanut kannettua mummin mökiltä tuoduista taimista.... Mutta näin niistä vois nauttiakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henkari on ihan lempparini :) Kannattaa kokeilla putkea, sitähän voi vaikka pakastaakin jos oikein innostuu... Nokkosta ajattelin ainakin laittaa talven varalle pakkaseen.

   Poista
 7. Kiitos tästä! Hortoilu sopisi meikäläisellekin :D Varsin mielenkiintoista!

  Ihanat kuvatkin taas. Suloisia kesäpäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, samoin sinne! Hortoilu on tosiaan kiehtova juttu. Ja hienoa että siitä on tulossa suositumpaa.

   Poista
 8. Tuossa olisikin loistava kosto vuohenputkille, jotka yrittävät levittäytyä puutarhaan: pataan vaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos kerran putkea löytyy :)

   Poista
 9. Tunnustan etten tunne vuohenputkea edes ulkonäöltä. Pitää ottaa selvää. Kiitos kun kerroit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en aiemmin erottanut erilaisia putkia toisistaan, nyt olen vähän oppinut :) Kasveja on kyllä mukava opetella tunnistamaan ja hyödyntämään.

   Poista
 10. Miten mukava,kotoisa blogi sinulla! Vuohenputkilettuja ,nam..

  VastaaPoista
 11. Meidän pihassa kasvaa vuohenputkea niin, että elettäis koko kesä pelkästään sillä! Pitäispä kokeilla sitä lettuihin :)

  VastaaPoista